Αισθητική Χειρουργική Προσώπου

 

Οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί είναι ειδικοί ιατροί με άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου, συνεπώς κατέχουν ειδημοσύνη της περιοχής αυτής , ώστε να είναι ικανοί να εκτελούν αισθητικές επεμβάσεις με ασφάλεια και άριστα αποτελέσματα. 

Η αισθητική χειρουργική είναι ο τομέας της χειρουργικής που ασχολείται με τη μεταβολή ή τη βελτίωση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του προσώπου, έτσι ώστε αυτά να γίνονται αποδεκτά ως φυσιολογικά, από τον ίδιο τον ασθενή αλλά και την πλειονότητα των ανθρώπων. Με την αισθητική χειρουργική του προσώπου και του τραχήλου μεταβάλλονται τα φυσικά σχήματα του προσώπου χωρίς όμως να επηρεάζεται η λειτουργικότητά του. Η αισθητική χειρουργική διαφέρει από τις άλλες χειρουργικές πράξεις στο οτί εκτελείται σε απόλυτα υγιή άτομα που επιζητούν μια παρέμβαση με κύριο σκοπό τη βελτίωση της εικόνας τους. Η βελτίωση της αυτοεικόνας λοιπόν, διορθώνοντας μια εμφανή δυσμορφία ή ατέλεια έχει κυρίως θετικές επιπτώσεις:

Ι. Στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου

ΙΙ. Στην ψυχολογική του κατάσταση

ΙΙΙ. Στις διαπροσωπικές σχέσεις του.

 

 

 

 

 

 

Με την πάροδο των χρόνων το πρόσωπο και ο λαιμός γηράσκει, καθώς δημιουργούνται νέες γραμμές, αυξάνονται οι βαθιές ρυτίδες, το λίπος ατροφεί χάνοντας έτσι τον όγκο του και το δέρμα χάνει τον τόνο του και την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να κρεμάει σε συγκεκριμένες περιοχές όπου και είναι στερεά συνδεδεμένο με τον υποκείμενο σκελετό του προσώπου, όπως είναι οι ρινοπαρειακές περιοχές και οι σακούλες στην κάτω γνάθο («προγούλια»). Ο συνδυασμός της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία οι σύγχρονες διατροφικές και μη συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ, ελλιπής διατροφή), επιταχύνουν την όλη διαδικασία. Επιπλέον οι υποκείμενοι μύες χαλαρώνουν με αποτέλεσμα την ολική χαλάρωση των ιστών του προσώπου. 

Η Ρυτιδεκτομή /Ανόρθωση Προσώπου ή αλλιώς το σε όλους πλέον γνωστό μας Facelift μπορεί να αντιστρέψει εν μέρει αυτές τις αλλαγές, ιδιαίτερα στον λαιμό και στο περίγραμμα της κάτω γνάθου. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση συνολικά του προσώπου. Τέτοιες επεμβάσεις είναι η βλεφαροπλαστική, η αφαίρεση λίπους από το λαιμό, η έγχυση λίπους στα ζυγωματικά που θα βοηθήσει στο γέμισμα του μέσου προσώπου και η ανόρθωση των ιστών του μετώπου/φρυδιών (browlift).

Παρά την πιθανή εμφάνιση κάποιων επιπλοκών, η ρυτιδεκτομή/ Facelift είναι μια ασφαλής επέμβαση με πολύ καλά και ευεργετικά αποτελέσματα για τους ενδιαφερόμενους. Εξάλλου πολλές από τις προαναφερθείσες επεμβάσεις εκτελούνται και με τοπική αναισθησία στο χώρο ενός ιατρείου. 

 

Ενέσιμες αισθητικές παρεμβάσεις

Προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξελικτική διαδικασία της γήρανσης και λόγω του χαμηλού ποσοστού αποδοχής μεγάλων αισθητικών χειρουργικών πράξεων από τους ασθενείς, οι ενέσιμες αισθητικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην κορυφή προτίμησης τόσο από τους θεράποντες ιατρούς όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς.

 Σε αυτές περιλαμβάνονται οι παρακάτω: 

 1. Εγχύσεις Bοτουλινικής Tοξίνης (Botox) για αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων του προσώπου και του λαιμού

 2. Δερματικά ενθέματα (πχ Υαλουρονικό Οξύ) για την πλήρωση στατικών ρυτίδων ή για την ενίσχυση ανατομικών δομών του προσώπου (πχ ζυγωματικά, γένειο κ.α.)

 3. Θεραπείες LASER για τη βελτίωση της υφής και της χροιάς του δέρματος

 4. Νήματα πολυδιοξανόνης (PDO) ή πολυγαλακτικού οξέος (PLLA) με σκοπό την κατευθυνόμενη κολλαγονογένεση, την ανόρθωση του προσώπου και τον επανακαθορισμό του περιγράμματός του

 5. Μεσοθεραπεία / Αυτόλογη μεσοθεραπεία με αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα (PRP)

 6. Χρήση χημικών ουσιών απολέπισης (Peeling)

Οι αισθητικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στο πρόσωπο είναι: 

 1. Βλεφαροπλαστική

 2. Ρυτιδεκτομή / Facelift

 3. Ρινοπλαστική

 4. Ορθογναθικές επεμβάσεις και επεμβάσεις διόρθωσης σκελετικών ασυμμετριών (αναφέρονται ξεχωριστά)

 5. Ανόρθωση μετώπου / οφρύων 

 6. Χειρουργική δέρματος (εκτομή σπίλων, κύστεων, λιπωμάτων κ.α.)

 7. Λιποαναρρόφηση / Λιπεκτομή (πχ υπογενείδιας χώρας)

 8. Διόρθωση ουλικού χαμόγελου (Lip repositioning)

 9. Ωτοπλαστική

 • HAOMS Facebook page
 • YouTube Social Icon
 • HAOMS Twitter page
Αρχεία Ελληνικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Webmaster: Athena Spanou, DMD, MD, OMFS 

Assistant Editor: Christos Krasadakis, DMD, MD, OMFS 

© 2019 Hellenic Association for Oral and Maxillofacial Surgery